Litt krigshistorie fra Havnås

Posted by ole
mar 30 2013

Kl. 22.15 den 27. november 1944 slapp et engelsk fly en container over Fauglemåsan i Høland, en drøy kilometer sørøst for Oppskott. Containeren inneholdt omtrent 200 kg ammunisjon og sprengstoff. Mottakerne var de norske hjemmestyrkene, eller «gutta på skauen» som de ble kalt.

Innholdet ble brakt i sikkerhet, mens containeren ble nordover til Nesdamtjerna og senket der. Sommeren 1991 ble containeren hevet igjen og gitt som gave til Havnås Vel. I dag henger den på veggen i Grendehuset.

Det var ni mann i alderen 25 til 43 år som tok i mot slippet:

  • Alfred Bingen
  • Kristian S. Bingen
  • Kristian Heier
  • Harald Bjørnemyra
  • Åge Ravneberget
  • Odd Karlsrud
  • Einar Johansen
  • Johan Bingen, og
  • Asbjørn Nyengen.

 

Ved Fauglemåsan i Høland slapp det britiske flyet sin last til hjemmestyrkene

Ved Fauglemåsan i Høland slapp det britiske flyet sin last til hjemmestyrkene

 

Havnås var også en sentral plass i forhold til flyktningrutene mot Sverige. Trygve Grefsli kjørte bussrute til og fra Oslo. Han tok med seg flyktninger på bussen til Trøgstad. Fra Grefsli ble flyktningene fulgt på stier og veier via Faugli, Lia, Jordbrånan, Fjellengen og Langfosstjern til Skau i Rødenes. Derfra gikk veien ned til Rødenessjøen, der flyktningene ble rodd over, før turen gikk videre østover mot svenskegrensa. Harry Svendsby, som var grenselos sammen med Johan Sætra og Arne Nes, forteller at han særlig husker en tur i september 1944. Svendsby, som bare var 19 år den gang, hadde med seg 12 flyktninger og været var så dårlig at de med nød og neppe greide å komme seg helskinnet over Rødenessjøen med båt.

 
Losene brakte med seg våpen og ammunisjon til hjemmefronten på veien tilbake fra Sverige. Dette ble lagret i små, godt gjemte hytter i skogen, bl.a. ved Langfosstjern og Sætra. Det går i dag en merket tursti fra Fjellengen ved Nøklevann og inn til stedet der hytta ved Langfosstjern lå. I denne hytta brukte Sætra og Nes også å overnatte dersom de mente det var utrygt å gå helt fram til Sætra. Hytta var ikke mer enn rundt 1,8 x 3,5 m og med primus som eneste varmekilde kunnde det det bli temmelig kalde overnattinger.

 
Rester av hytta ved Langfosstjern var fortsatt synlige på slutten av 90-tallet, men i dag er det bare en minneplakett som markerer stedet. Kjører du bil inn til snuplassen før Fjellengen er det ikke mer enn en drøy kilometer å gå, dersom du vil se stedet selv.

 

 

Comments are closed.