Archive for the ‘Dagligliv’ Category

Quiz 7. april 2017

Dagligliv, Gamleskolen, Havnås Vel | Posted by ole
apr 09 2017

Fredrag 7. april arrangerte Havnås Vel quiz på Gamleskolen. Lokalet var som vanlig fylt til siste plass. Det ble serveret kyllingsuppe mens de fire lagene mens de fire lagene varmet opp med amerikanske presidenter, byer i Belgia og ned-psykingen av konkurrentene.

Quizmaster John Øyvind hadde satt sammen en utmerket blanding av 2 x 15 spørsmål, med bl.a. 5 musikkoppgaver knyttet til film. Å lage quiz-oppgaver er en utfordring. Er det for lett, forsvinner spenningen. Blir det for vanskelig, faller humøret. Og dessuten skal temaene være variert nok til at alle føler at de bidrar. Jevne resultater og fornøyde deltagere beviste imidlertid at John Øyvind hadde truffet blink.

Forrige rundes vinnere greide å forsvare tittelen med knapp margin og kunne dermed nyte seierens søte frukter (Nidars favoritter) resten av kvelden. Fra oss som deltok til dere som arrangerte: Takk for et flott arrangement!

Menigheten i Betania på Havnås

Dagligliv, Historiske Havnås, Sang og musikk | Posted by ole
aug 26 2015

Haugianerne sto fra gammelt av sterkt i Trøgstad. De ønsket opprinnelig ikke å organisere seg eller å bygge egne forsamlingshus. Men etter hvert gikk de inn i misjonsarbeidet, og ble sentrale medlemmer da Missionsforeningen for Trygstad Prestegjæld ble stiftet i 1859. I 1870 så Østre Trøgstad kvinneforening dagens lys. Foreningen knyttet seg til Det Norske Misjonsselskap (NMS).

Sammen med andre grupper og interesserte personer var kvinneforeningen viktige pådrivere da bedehuset på Grefsli ble bygget. Bakgrunnen for ønsket om et bedehus var nok den lange avstanden til kirken. Det var et reelt problem den gang. Det er faktisk 1,5 km lengre fra Grefsli til Trøgstad kirke enn mellom Trøgstad og Båstad kirker. Fra de mest avsidesliggende plassene i Østre Trøgstad var det nok adskillig lengre. Kontakten med kirken ble dårlig og til slutt tok man skjeen i egen hånd. Karl Grefsli stilte tomt til disposisjon på toppen av Grefsliåsen, der den gamle veien gikk mellom Trøgstad og Høland.

I romjula 1881 ble huset innviet med prost Christian Sommerfelt som hovedtaler. I de følgende år var det vekslende aktivitet i bedehuset, men det fortelles at det 17. mai 1918 ble holdt felles gudstjeneste for Heer og Havnås skoler på Grefsli bedehus. Min i 1926 ble det besluttet å legge om den gamle veien, og bedehuset ble liggende utenfor allfarvei. Situasjonen ble uholdbar, og det ble etter hvert besluttet å flytte huset ned til Havnås.

Innvielsesfesten her ble holdt i jula 1928., og huset fikk navnet Betania. Menigheten var da tilsluttet Det Norske Misjonsforbund. Menigheten er ikke stor, men den er utadvendt og aktiv. Den arbeider med to visjoner for øyet. Sentralt står syndernes frelse og Guds barns enhet, og i lokalmiljøet arbeides det for å være et lys på den plassen der menigheten er satt. Derfor er menighetens vekst og det arbeidet for barn og unge så viktig. Vi har vel alle gledet oss over sangen til Havnås Barnegospel. De driver svært godt, og har nå to kor i virksomhet. Ellers tar menigheten imot en skoleklasse til julebesøk hvert år, og det arrangeres julefester hvor andre menigheter inviteres. De årlige sangkveldene i Havnås Grendehus er mektig populære. Da møtes gamle havnåsinger i regi av menigheten, og familien Skjæringrud m.fl. leder an i sangen.

I en brukerundersøkelse for noen år siden kom det fram at det var ønskelig med et bredt samarbeid med andre lokale menigheter, som den på Elim i Båstad og Filadelfia på Skjønhaug. De arrangerer såkalte fellesmøter, og det holdes bønnemøter. Til møtene kommer det forkynnere med ulik bakgrunn, noe som gir stor takhøyde. Sang og musikk er alltid viktig, og da er Fellesmusikken og Hyttemusikken gode å samarbeide med. I en periode var en pastor engasjert i menigheten, og han besøkte de gamle på Heimen og avla husbesøk.

Menigheten i Betania samler inn midler til eget arbeid og til Evangelisk Orientmisjon, som hovedsaklig støtter misjonsarbeid og humanitær virksomhet i Kina, India og Japan. I Kina driver misjonen barnehjem, den hjelper kvinner med å skape egne arbeidsplasser og makter også å trykke bibler på kinesisk. I Japan dreier arbeidet seg om å utdanne evangelister og «menighetsplantere». Misjonen var også sterkt inne etter tsunamien. Den har til og med greid å få innpass i det lukkede landet Nord-Korea. Der kan de ikke misjonere, men følger en annen vei ved å skaffe rent vann og mange drivhus til sykehus i landet, siden vann- og matmangelen er så stor.

Lokalmiljøet på Havnås verdsetter det arbeidet som menigheten i Betania gjør, og mange støtter opp om virksomheten. Menigheten er den del av limet som holder menneskene i kretsen sammen.

Oppskott-tur 27. april 2014

Dagligliv, Friluftsliv, jakt og fiske | Posted by ole
apr 30 2014

Seksten personer og en hund ble med da Havnås Vel arrangerte tur til Oppskott søndag 27. april. Yngste deltager var ikke mer enn et halvt år, og fikk kjøre helt fram i vogn. Været var strålende, og både store og små fikk en fin forsommerdag i skogen.

IMG_2295

Det varme været hadde også lokket fram noen av skogens fastboende og på veien ned fra Oppskott fikk vi se to hoggormer (Vipera berus).

3091256_766627bc

Den ene hadde det tradisjonelle sikksakkmønsteret, mens den andre var en av de mer sjeldne helsvarte. Visste du at fenomenet som forårsaker helsvarte hoggormer kalles melanisme? Det skyldes en ikke-arvelig feil som fører til overproduksjon av svart fargepigment, altså det motsatte av albinisme.

Flagg langs veien til 17. mai

Dagligliv, Havnås Vel | Posted by Havnås Vel
apr 23 2014

Skjønhaug har det og Båstad har det, men ikke Havnås! Vi snakker om flagg i lyktestolpene som vaier i vinden hver 17. mai. Dette har vi i Havnås Vel tenkt å gjøre noe med, og planen er å få det opp til førstkommende 17. mai.

Vi tror dette er noe mange havnåsinger både, gammel og ung, synes er fint og kan ha glede av.

Vi har vært i kontakt med kommunen og de synes det er et flott initiativ, men dessverre er kapasiteten allerede sprengt. Vi, Havnås Vel, må derfor kjøpe inn flaggene selv og henge de opp på dugnad. Flaggene er allerede bestilt og festene er under produksjon.

17. mai flagg

Julegrantenning

Dagligliv, Havnås Vel, Sang og musikk | Posted by ole
des 01 2013

Skolekorpsets julebasar er et av de lengstlevende tradisjoner i Havnås. I år gikk julenissen inn for landing på Haugen med blinkende varsellamper. Med hjelp fra mange villige hender fikk han imidlertid dratt kjelken ned til julegrana, til tross for barmark-føret. Derfra ble alle fra korpset til de ulykkesrammede på Filippinene ønsket rungende «God jul!», mens Havnås Vel skjenket gløgg og serverte pepperkaker.

IMG_9767
IMG_9769
IMG_9771
IMG_9773
IMG_9776
IMG_9777
IMG_9778
IMG_9782
IMG_9785
IMG_9786

Skogens gull

Dagligliv, Friluftsliv, jakt og fiske | Posted by ole
jul 31 2013

Slutten av juli er høysesong for bærplukkere, og i skauen rundt Havnås er det nå både blåbær og multer. Gjennomsnittsalderen på de observerte bærplukkerne er imidlertid ganske høy. Aner vi at folk ikke lenger tar seg tid til denne typen friluftsliv, selv midt i det som for mange er sommerferie?

Skogens gull venter på den som tar seg tid til en sommerkveld i skauen.

Skogens gull venter på den som tar seg tid til en sommerkveld i skauen.

Sommerquiz 2013

Dagligliv, Havnås Vel | Posted by ole
jul 12 2013

Fredag 12. juli arrangerte Havnås Vel sommerquiz for store og små ved kiosken på Havnås. Selv om en del ferierer utenbygds, stilte fire lag opp til dyst på sommerens peneste kveld hittil i år.

Quizen inneholdt 32 spørsmål fordelt på to omganger, og quizmaster Linda hadde vært flink til å velge spørsmål som passet for både yngre og eldre.

Lag 1 hadde en knapp ledelse på et poeng etter første omgang, men i andre omgang klemte Lag 2 (team Jorud/Meyer) til med fullt hus og sikret seieren med 30 av 32 mulige.

 

Oppladning med kaffe, Cola og bakevarer fra kiosken.

Oppladning med kaffe, Cola og bakevarer fra kiosken.

 

Ingen hast med å dra hjem på en så pen kveld!

Ingen hast med å dra hjem på en så pen kveld!

 

 

Dugnad på Havnås skole onsdag 19. juni

Dagligliv, Oppvekstsenteret | Posted by ole
jun 20 2013

Onsdag kl. 18.00 stilte Sven Inge og Johan Ragner opp med skikkelig maskineri å planere tomt til den nye grillhytta «Råtass-koia». Under prosjektleder Ragnars kyndige ledelse og med assistanse av Trond og Ole ble det ryddet rundt femti kvadratmeter ved siden av balløkka. Det var ikke plagsomt mye oppholdsvær denne kvelden, så tiden ble i hvert fall ikke kastet bort på tørrprat.

Vi takker kommunen for lån av nivelleringskikkert.

Med utstyret i orden går jobben så det griner.

Med utstyret i orden går jobben så det griner.

Dametrimmens sommer-cup

Dagligliv, Sport og idrett | Posted by ole
jun 20 2013

Fredag 7. juni arrangerte Dametrimmen sommer-cup og inviterte damene fra Båstad og Skjønhaug til innebandy- og basketturnering. Med seier i begge sine innebandy-kamper og en av basket-kampene sikret Havnåsdamene hjemmeseier. Kvelden ble avsluttet med salat, øl, quiz og hyggelig samvær i bua på Faugli.

Kl. 21.38 på verandaen

Dagligliv | Posted by ole
mai 26 2012

Litt kalkun-lukt, traktordur, nesten tom kaffekopp og et kjedelig tidsskrift, men du hildrande du så deilig det er å nyte livet fra en veranda i Havnås. Jeg ville ikke byttet med sultanen av Brunei en gang. Det beste i livet er billig, og ingenting kan måle seg med norsk forsommer.

Og tenk, det er akkurat like fint her kl. 01.39! Viktig å huske når snøen kommer igjen.