Snekkerverkstedene i Havnås

Posted by ole
sep 14 2013

Historiker Eldar Høidahl fra Norsk Møbelfaglig Senter har skrevet om møbelsnekker-fagets glansdager i Mysen i overgangen mellom 1800- og 1900-tallet: «Uten unntak kom de (møbelsnekkerne) fra bygdene og kommunene i nærområdet. Særlig fra Østre Trøgstad.»

På 50-tallet var det mer en 30 snekkerbedrifter på Mysen. I år fyller den siste gjenværende 100 år. Den ble i 1913 etablert av Hans Korperud, en typisk representant for den første generasjon møbelsnekkere på Mysen. Typisk fordi han også kom fra Havnås. Og selv om mange trakk mot Mysen og jernbanen, så var det også mange som forble trøgstinger.

Om vi går tilbake til 50-tallet, starter innerst ved kommunegrensa og følger 123’n vestover og sydover mot Havnås så lå de som perler på en snor: Krogh på Nes (Johan Krogh, Sør-Nes), Furulundverkstedet (Karl Nyengen), Osvald Nygård, Karl Bingslia, Theodor Engebråten, Jørgen Nyengen på Myrås, Skovly Snekkerverksted (Einar Nøkleby), Olaf Minge på Fauglihaugen, Østre Faugli (Karl Faugli), Rolf Karlsrud midt i Havnås og Anton Kviserud. Og svinger vi østover igjen finner vi Olaf Haug på Lyngstad og brødrene Vølen.

Trøgstads kommunevåpen er en ambolt, noe som begrunnes med at stedet tidligere var kjent for sine mange smier, men kanskje kunne det like gjerne vært en sag, til minne om de mange snekkerverkstedene?

Dreibenk fra snekkerverkstedet på Lyngstad.

Dreibenk fra snekkerverkstedet på Lyngstad.

You must be logged in to post a comment.

Trackback URL for this entry